Landbohøjskolens have

10. oktober 2017

Dette forår havde jeg den ære at designe den svajede plæne i Landbohøjskolens have på Frederiksberg. Haven er en af de få grønne oaser, vi stadig har tilbage i København, hvor planterne virkelig er i fokus. Når jeg har udenlandsk besøg tager vi ofte forbi her, og glæden er lige stor hver gang.

 

 

Den svajede plæne består af 22 bede fordelt symmetrisk omkring et tæppebed. Tæppebedet har jeg ikke haft indflydelse på, men de 22 andre bede har jeg fået lov til at lege med. Det er blevet til en god blanding af græsser, stauder og sommerblomster. På trods af at vi stadig er i første sæson, har bedene virkelig sprudlet af blomster.

 

 

 

En af mine yndlings stauder for tiden er Persicaria amplexicaulis 'Alba' som bare bliver ved med at blomstre gennem hele sommeren. Den har de mest elegante hvide blomster. I baggrunden ses Solidago rugosa 'Fireworks', som nok desværre deler vandene på grund af dens gule farve.

 

 

 

 

Lupiner har længe været en af mine favoritter, ikke på grund af blomstringen, men på grund af det fantastiske løv. Og lige netop løvet er noget af det, der har interesseret mig mest. Ofte er blomstring kun forbeholdt en kort periode af året, mens vi har glæde af løvet i længere tid. Neden under ses et par forskellige eksempler på stauders mange forskellige løvformer. Alle sammen selvfølgelig fra den svajede plæne.

 

 

 

 

 

Frøstande er selvfølgelig også altid et andet absolut hit.

Serratula seoanei blev først plantet ret sent, men næste år er jeg sikker på, at den vil komme mere til sin ret.

Stipa tenuissima er desværre næsten ved at blive en kliche, men jeg kunne alligevel ikke modstå at bruge den i 2 af de små bede. Hist og her dukker der en Scabiosa op.

4 af bedene er blevet til en symfoni af Foeniculum vulgare 'Purpureum' og Scabiosa. Denne vildskab bryder på en spændende måde med havens ellers faste rammer. Det hele er selvfølgelig en proces og forskellige ting dominere på forskellige årstider. Foeniculum vulgare er virkelig en fantastisk staude, som burde bruges meget mere.

Del gerne på de sociale medier

Copyrights 2017. All Rights Reserved.